
کوپله دیزل به ژنراتور
کوپله دیزل به ژنراتور
کوپلینگ همانطور که از نامش پیداست ترجمه انگلیسی کلمه coupling و به معنای اتصال مکانیکی دو شفت رو در رو و هم راستا یا غیر هم راستا توسط اتصالات مخصوص شامل تسمه و پولی یا ثابت انعطاف پذیر یا چهارشاخ یا کوپلن را گویند.
در بهترین حالت، موتور یک دیزل ژنراتور باید بطور کامل توسط کارخانه سازنده ژنراتور روی شاسی یکپارچه و بطور مستقیم بوسیله اتصال قابل انعطاف به هم کوپله شده باشند.
ماده به کار رفته برای اتصال علاوه بر مقاوم بودن در برابر بار دینامیکی باید قابل انعطاف و مقاوم در برابر هیدروکربنها باشد تا بوسیله آغشته شدن به روغن و سوخت آسیب ندیده و تخریب نگردد، همچنین دستگاه کوپله شده باید محافظ کوپلینگ و لرزه گیرهای مناسب داشته باشد تا افزایش یا کاهش میزان بار موتور موجب خوردگی یا آسیب دیدگی در یاتاقانهای دستگاه نشود.
پس از کوپل شدن موتور و آلترناتور بصورت مستقیم ژنراتور باید نیروی میل لنگ را بدون اعمال نیروهای مخالف مکانیکی و الکتریکی بپذیرد.
انواع کوپلینگ
کوپلینگ مستقیم:
در این روش آلترناتور و موتور توسط کارخانه سازنده بر روی یک شاسی مشترک نصب شده و شفت الکترو موتور و شفت ژنراتور بصورت مستقیم به هم کوپله میشوند که این روش کوپله کردن به دو دسته اصلی تقسیم میگردد.
- دسته اول
در این روش که شاید پر کاربردترین و عمومیترین روش کوپله کردن میباشد محور ژنراتور مستقیماً توسط مادهگی و پین به میل لنگ موتور دیزل کوپل میشود بدون واسطه در بین آنها و بدون کلاچ است. - دسته دوم
در روش دوم کوپل بصورت مستقیم با شاسی مشترک بوده اما در این روش محور آلترناتور و موتور بوسیله کلاچ و کوپلینگ به همدیگر کوپل میشوند.
کوپلینگ غیر مستقیم:
در این حالت ژنراتور و موتور به روش غیر مستقیم به هم متصل می گردند، در اکثر اوقات ژنراتور در کنار موتور بصورت موازی قرار میگیرد و در مابقی شرایط آلترناتور یا بالاتر از موتور و یا پایین تر از موتور قرار می گیرد.
اتصال بین موتور و ژنراتور با کمک نیروی کششی توسط تسمه و پولی به همدیگر مرتبط میشوند در این روش میتوان قطر پولیهای ژنراتور و موتور را تغییر داد که این امر سبب تغییر سرعت چرخش در ژنراتور میشود از این روش فقط در توانهای پایین و متوسط استفاده میشود، البته به دلیل اختلاف سرعت محور موتور و ژنراتور باید به عنوان جدا کننده از صفحه کلاچ استفاده شود.
قسمت کوپله بین موتور و ژنراتور باید توسط حفاظ مخصوص محافظت شود تا از برخورد اشیاء و اجسام خارجی جلوگیری کرده و احتمال بروز حوادث و خطرات را به حداقل برساند.
نکته:
باید توجه داشت که عمل کوپل کردن دیزل به ژنراتور میبایست توسط فردی که تخصص کافی در این کار را دارد و در محلی که دارای استاندارد و ابزار مناسب است انجام شود. در اصل هزینه اصلی که شما برای خرید یک دیزل ژنراتور اورجینال از برندهای مطلوب میپردازید به دلیل حساس بودن بسیار زیاد کیفیت کوپله، مربوط به کوپله میباشد زیرا در صورت تراز نبودن دیزل و ژنراتور بعد از مدتی بلبرینگهای ژنراتور ساییده شده و خطرات و خسارات مکانیکی و الکتریکی به بار خواهد آورد.