برق و آب ارزان - قسمت دوم
برق و آب ارزان - قسمت دوم
راهی برای جلوگیری از ورشکستگی صنعت برق
ابهامات زیادی درباره جزئیات طرحی که این عضو هیأت رئیسه مجلس به آن اشاره کرده است، وجود دارد. علی بخشی، رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق، درباره جزئیات مطرح شده در مجلس شورای اسلامی برای اصلاح تعرفه برق چنین عنوان میکند: قیمت گذاری برق در سالهای اخیر به نحوی بوده است که مابهالتفاوتی جدی بین قیمت تمام شده تولید و قیمت پرداختی از سوی مشترکان وجود دارد. او اضافه میکند: اعداد مختلفی درباره قیمت تمام شده تولید برق مطرح میشود. قیمت تمام شده اعلامی بین هزار تا هزار و ۲۰۰ تومان متغیر است و بهای فروش به ازای هر کیلووات ساعت را ۶۰ تومان اعلام میکنند. به اینترتیب، بهازای فروش هر کیلووات ساعت برق، ۴۰ تومان منفی میشویم و این مسئله صنعت برق را به شرایط ورشکستگی و بدهکاری سنگینتری نزدیک میکند.
به گفته بخشی، اصلاح تعرفه برق، تبعات اجتماعی سنگینی دارد، به همین دلیل دولت با آن موافقت نمیکند و شاید این طرح هم منطقی نباشد اما بحث دیگری در مجلس مطرح است که یک مرز مصرف تعیین شود - که هنوز کارشناسان درباره آن مرز به توافق نرسیدهاند - افرادی که کمتر از این مرز برق مصرف میکنند، قبض آنها میتواند رایگان باشد و اگر بالای این مرز مصرف کردند، باید قیمت تمامشده واقعی برق را پرداخت کنند. او درباره مزایای این طرح میگوید: با اجرای این طرح، اقشار متوسط و آسیب پذیر که مصرف خانگی دارند، شرایط بهتری پیدا میکنند و برق میتواند برای آنها رایگان در نظر گرفته شود. مشترکان پر مصرف که یارانه کم مصرفها را خرج میکنند هم بهای بیشتری پرداخت میکنند و به این ترتیب درآمد صنعت برق افزایش یافته و کنترل مصرف رخ میدهد. اگر مشترکان بدانند که باید قیمت بیشتری برای مصرف پرداخت کنند، مصرف خود را بهینه خواهند کرد.
رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق، صنایع مادر و زیر ساختی نظیر فولاد، مس و آلومینیوم همچنین سیمان را مصرف کنندگانی معرفی میکند که یارانه زیادی در قالب برق دریافت میکنند و محصول خود را خام به خارج صادر کرده و سودهای سرسام آوری به سهام داران خود پرداخت میکنند. در حالی که اگر قیمت نهادههای آنها تغییر کند، کسی دیگر انگیزه نخواهد داشت مس خام خود را به بازار جهانی بفروشد. او چاههای کشاورزی را هم بخش دیگر پر مصرفی میداند که صاحبان آن، اصلاً حاضر نیستند انرژی صرف کنند و سر چاه آب بروند. به همین دلیل، هفتههای متوالی موتور پمپ چاهها بدون دلیل کار میکنند و خاموش نمیشوند. برق برای مصرف کننده بخش کشاورزی تقریباً رایگان است و به همین دلیل سوبسید پرداختی به برق کشاورزی به قیمت ایجاد دردسر برای منابع آب کشور تمام شده است.
بخشی بیان میکند: طبق آمار توانیر که در سایت آنها در دسترس است، ۷۵ تا ۷۶ درصد مصرف کنندگان خانگی در حدود الگوی مصرف برق استفاده میکنند و بحثهایی که از سوی وزارت نیرو در مجلس مطرح شده، راجع به ۲۵ درصد افرادی است که خارج از الگوی مصرف، از این حامل انرژی استفاده میکنند. البته او به نکتهای اشاره میکند که در واقع پاشنه آشیل این طرح است. به گفته بخشی، هم در صنایع کشاورزی و هم در مدارس با رایگان شدن برق، مصرف به شدت افزایش یافته است، زیرا کسی انگیزه ندارد کولر و چراغها را خاموش کند.
ادامه دارد ...
منبع: http://barghab.ir