برق و آب ارزان - قسمت اول
برق و آب ارزان - قسمت اول
خبرها حاکی از آن است که مجلس و دولت برای اصلاح اقتصاد آب و برق در حال رایزنی هستند.
«مجلس و دولت در حال رایزنی برای طرحی جدید هستند.»
از نگاه احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی، خروجی این طرح، رایگان شدن آب و برق برای افرادی است که مصارف آنها در حدود الگوی مصرف است. بر اساس آن چه او مطرح کرده است، گروهی برق و آب رایگان دریافت میکنند و متقابلاً پر مصرفها، جور کمبود منابع مالی ناشی از رایگان مصرف کردن عدهای دیگر را به دوش خواهند کشید.
به گفته علی بخشی، رئیس هیأت مدیره سندیکای صنعت برق، صنایعی نظیر فولاد، آلومینیوم، مس و سیمان به همراه چاههای کشاورزی، بخش عمده برق کشور را مصرف میکنند و بر اساس طرحی که دولت و مجلس پیگیری میکنند، این صنایع که عمدتاً خارج از الگوی مصرف از این حامل انرژی استفاده میکنند، باید برق را به قیمت تمام شده تولید خریداری کنند.
در حالی بحث رایگان شدن برق و آب از سوی یکی از اعضای هیأت رئیسه مجلس مطرح شده است که بارها مسئولان وزارت نیرو درباره افزایش مصرف آب و برق در مدارس و مساجد پس از معافیت آنها از پرداخت پول سخن گفتهاند. هنوز طرح مذاکره شده در دولت و مجلس نهایی نشده است اما اگر قرار باشد به واقع، هیچ تعرفهای برای آب و برق مشترکان کم مصرف دریافت نشود، باید دید وزارت نیرو با کدام ساز و کار قرار است مصرف آب و برق را در بخش وسیعی از جامعه کنترل کند.
سخن گفتن از احتمال رایگان شدن آب و برق از سوی یکی از نمایندگان مجلس را وقتی کنار این سخنان محمود حقیفام، سخنگوی صنعت برق که گفته بود: به دنبال رایگان شدن برق مساجد و مدارس، مصرف برق این مراکز دو تا سه برابر افزایش یافته است، میگذاریم، کاملاً گیج میشویم. از ظاهر سخنان این عضو هیأت رئیسه مجلس که در تسنیم منتشر شده است، چنین بر میآید که اگر مصرف کنندگان به اندازه الگوی مصرف آب و برق مصرف کنند، لازم نیست هیچ پولی پرداخت کنند.
پس پولی که برای تولید آب و برق این قشر از جامعه پرداخت میشود، از کدام منبع به خزانه باز خواهد گشت؟
وقتی امیرآبادی فراهانی از آب و برق رایگان برای افرادی که در حدود الگوی مصرف هستند سخن میگوید، یعنی این که به هر دلیل اگر مشترکی پر مصرف بود و از روی ناچاری و نداری ناگزیر بود که با یخچال غیر استاندارد روزگار بگذراند، باید پول آب و برق گروهی را بپردازد که پول کافی دارند تا یخچالهای با استاندارد بالا بخرند و شیرآلات کاهنده مصرف در منازل خود نصب کنند. اولین پرسشی که درباره این طرح به ذهن میرسد، این است که آیا اجرای چنین طرحی به عدالت نزدیک است؟ با کدام ساز و کار دولت تلاش خواهد کرد به جیب گروهی از مردم که به دلیل عدم دسترسی به منابع مالی مناسب به قشر پر مصرف تبدیل شدهاند، فشار نیاید؟
آیا هدف اصلی این طرح، کنترل مصرف است یا این که این آب و برق رایگان مردم را تشویق میکند، بیشتر مصرف کنند و وقتی متوجه مصرف بیشتر میشوند که قبضهای سنگین برایشان ارسال شود. در چنین فرآیندی دولت هم ناگزیر است برای این تب مصرف بیشتر که ناشی از تصمیم غلط است، سرمایهگذاری بیشتری برای تأمین آب و برق انجام دهد. اصلاً آیا ذخایر منابع آبی ما اجازه میدهد تنها اهرمهای کنترل مصرف را که همان قبض است و هر دو ماه یک بار به مصرفکننده هشدار میدهد، از پیش پای آنها برداریم؟
ادامه دارد ...
منبع: http://barghab.ir